For å imøtekomme behovene som dukket opp da musikkskolen ble omorganisert til musikk- og kulturskole, skulle en musikal gi rom for ulike kulturuttrykk som dans, musikk og drama. Det ble da bestemt at det skulle settes opp et utdrag av "HAIR" som hadde premiere i mars 1998. Det ble rettet mye oppmerksomhet mot organisering og styring. Verdifundamentet var også tidlig på plass. Dette var viktig for at alle i prosjektet skulle rette oppmerksomheten mot det som var, og fremdeles er viktig med ungdomsmusikalen; "Alle brikkene i puslespillet er like viktige" !
Gården og Rønningen gikk i gang med ny oppsetning allerede året etter. Da kom Vågå kommune med, og etter mye om og men fikk de endelig rettighetene på "GREASE" i 1999.
I 2000 var det klart for "FAME". 130 ungdommer meldte seg på, og alle skulle få være med. Det endte opp med at 110 fullførte prosjektet. Det ble satt opp 9 forestillinger på Otta, i tillegg til forestilling i Maihaugsalen på Lillehammer. Tilsammen rundt 6000 så forestillingene, og norddalen var i "musikalrus".
I 2001 var det klart for "JESUS CHRIST SUPERSTAR". Så langt var dette den største og mest krevende oppsetningen med tanke på sang, musikk og kostymeproduksjon. I tillegg til forestillingene i Otta kulturhus var vi i Maihaugsalen og avsluttet med uteforestilling i Jutulheimen i Vågå.
Etter denne produksjonen ble det ett års pause før vi gikk i gang med "FOOTLOOSE" med premiere i 2003. Nå var Dovre kommune med på eiersiden. Dette var første gang Footloose ble satt opp i Norge, og vi måtte oversette manuset. Jon Vegard Lunde (den gang kulturkonsulent i Dovre og medlem av prosjektgruppa) og Arild Halvorsen (regissør) gjorde den jobben. Vi hadde med ca. 80 deltakere, og etter 9 forestillinger i Otta kulturhus fyllte vi opp to busser og dro til Maihaugsalen og senere Chat Noir og hadde forestillinger der.
I 2005 var det klart for "BOOGIE NIGHTS". Vi var også først ute med den i Norge, og vår regissør Arild Halvorsen stod for den norske oversettelsen. 70 ungdommer fikk boltre seg med 70-talls musikk og tidsriktige kostymer, og dette ble en stor publikumsuksess. Vi avsluttet produksjonen med forestillinger i Maihaugsalen og Edderkoppen Teater i Oslo.
I 2007 satte vi opp fullversjon av "HAIR". Også her avsluttet vi med forestilling i Maihaugsalen og på Edderkoppen Teater i Oslo.
I 2008 kom Lesja kommune med på eiersiden og fire kommuner var sammen om å sette opp "BACK TO THE 80's" som hadde premiere våren 2009. Igjen var vi de første i Norge som satte opp denne, og igjen var det Arild Halvorsen som oversatte og bearbeidde manus. Denne gang avsluttet vi med forestilling i Olavshallen i Trondheim. 80 ungdommer deltok i oppsetningen og gjennomsnittsalderen var i underkant av 17 år. I forkant av audition jobbet vi målretta for å få med fremmedspråklig ungdom. 10 ungdommer fra hhv. Burundi, Litauen, Afghanistan, Thailand, Somalia og Kongo fullførte prosjektet.
I 2011 var det igjen tid for "GREASE". Etter 9 forestillinger i Otta kulturhus, avsluttet vi med èn forestilling i Maihaugsalen, Lillehammer.
"RENT" ble vår 10. oppsetning og hadde premiere i 2013. Fra 1997 og til 2013 hadde ca. 1000 ungdommer deltatt i musikaloppsetningene. Mye har endret seg underveis, men målsetningene og verdigrunnlagene er de samme!
Etter 10 oppsetninger hadde kommunene behov for å ta en pause for å se på nye organisasjonsmodeller. Det ble laget en forestilling satt sammen av låter fra våre tidligere oppsetninger, og med tidligere musikaldeltakere som fortalte med egne ord om verdien ved å delta i musikaloppsetningene. Forestillingen fikk navnet
"MUSIKAL, MUSIKAL". I 2014 overtok Regionrådet i Nord-Gudbrandsdal eieransvaret for ungdomsmusikalen.
I 2016 stod Josef Weinberger's HIGH SCHOOL MUSICAL på plakaten.
I 2018 var det tid for egenprodusert musikal som fikk navnet "RIVERLAND". Musikalen bygges opp rundt tekst og musikk fra Lars Bakke og Lomsk sitt album "Amerikabrevet". Resultatet vart ein musikal med lokal forankring der handlingen spente vidt frå utvandringa til Amerika og til folk på flukt i dag. Manusforfatter var Arnulf Haga og regissør og tilrettelegging av manus var Arild Halvorsen. Urpremieren var 20. april 2018.
I 2019 fikk vi rettighetene på "ROCK OF AGES". Rundt 50 ungdommer meldte seg, men vi hadde for få gutter til rollene og tiltak måtte settes i verk. Etter flere henvendelser til rettighetshaver i USA, Samuel French Ltd., fikk vi endelig godkjent å sette inn jenter i gutterollene. Vi fikk bearbeidd manuset og ville skape et fokus på å skildre kjærlighet mellom mennesker uavhengig av kjønn. Dessverre så måtte vi avbryte prøvene 14 dager før premieren p.g.a. Covid19.
I 2022 skrev vi kontrakt med Nordiska DK og Dramas om rettighetene til FLASHDANCE. Premieren vart satt til 24. mars 2023. Dessverre meldte det seg ikke nok ungdommer, så prosjektet ble ikke igangsatt