Hei,
Lom kommune stiller seg bak høyringsuttala frå Interkommunalt politisk råd Nord-Gudbrandsdal og frå destinasjonsselskapet Visit Jotunheimen.
Vi har i tillegg gjennomført ei kort spørjeundersøking blant lokalt næringsliv, og legg med svara vi fekk i teksta under. Undersøkinga var anonym, hadde to spørsmål og fekk inn totalt 12 svar frå næringslivet i Lom kommune.
Med vennleg helsing Lom kommune v/ næringssjef Åshild Myhre Amundsen
SVAR FRÅ NÆRINGSLIVET I LOM: Spørsmål nr. 1 Kva meiner du om det nye forslaget? | - Turistskatt er bra men må væra rettferdig, slik forslaget er så rammer den feil gjester.
| - Dette syntes eg er greitt. Utanlandske turistar er vande med at det er ein turist-tax. Det er eit fint bidrag til felles-tiltak i sentrum, turstiar osb.
| | - Det bør vurderast å innføre slik skatt
| - Eg meiner dette vil ramme næringa på feil måte. Det vil ende opp med at vi må auke allereia pressa overnattingprisar, og ikkje alle delar av næringslivet vil bli berørt av dette.
| - Det er viktig at infrastrukturtiltak blir finansiert med bidrag frå turistar, men det blir feil å berre belaste dei som bur på hotell osv. Alle bubilar slepp og dei nyttar alle infrastrukturtilboda vel så mykje som dei som bur på hotell.
| - Dette er ingen god ide da det i realiteten bare er enda en moms som skal tas inn av vanlige folk og bedrifter og så videre betales til kommune/stat.
| | | - Det tar ikke høyde for andre gjester, som villcamping. Det bommer derfor på behovet.
| - Henviser til NHO og det vi har jobbet med. stiller meg bak dette. fikk ikke alt in her da det ble for mye tekst: "vi syns høringsnotatet dessverre bærer preg av regjeringens frykt av "Hva kommer EU til å si!, og igjen framstår Norges regjering som tafatte og "med lua i hånda" i forhold til å utfordre EU på saker som er spesielt utfordrende for Norge som nasjon i forhold til de fleste EU-land."
Det er for vagt forslag, det legges mest opp til at dette blir en hotellskatt. her må man se på helheten der også allemannsretten må ses på.
|
Spørsmål nr. 1: Dersom Lom kommune eller regionen skal sende inn ei høyringsuttale, kva vil du at vi skal fokusere på da? | - Må treffe bobil, villcamping og cruisegjester, dei som nå er gratispassasjerar blir det også med det nye forslaget
| - At dette er midlar som kan brukast til tilrettelegging for besøkande til området, slik som pynting i sentrum, turstigar og anna tilrettelegging.
| - Kvifor ein slik skatt er aktuell.
| - Eg trur ein må bruke betre tid på å finne ut korleis eg kan belaste besøkande med turistskatt, utan at det går utover næringa.
| - Det må vera ei ordning der alle må bidra uansett buform når dei er i Norge.
| - Økte overføringer fra staten til bruk i helse/skole/samferdsel så det ikke er vanlige folk som skal presses ytterligere.
| - Dette blir ei ekstra avgift pålagt bedriftene og kan samanliknast med auka mva
| - Bidraget må innrettes på en slik måte at de fleste som besøker Lom bidrar, ikke bare knyttet til overnattingssteder.
| - Løsninger/muligheter for å få betalt av de som ikke bor på hotell/organisert overnatting.
| - Regjeringens forslag til ny turistskatt vil utarme distriktene nok engang.
En samlet reiselivsnæring har lenge sett nødvendigheten av et besøksbidrag for bl.a. å sikre, ivareta og ruste opp reiselivsrelaterte infrastrukturer. Det er bra at næringsministeren, etter at regjeringen har hatt besøksbidrag på sitt bord i tre år, faktisk nå løfter dette fram. Det er desto mer skuffende at vi på nytt ser regjeringen velge den absolutt enkleste løsningen, nemlig å innføre det vi kan kalle en hotellskatt. Besøksbidrag er det ikke. Da Vestre var næringsminister trygget han næringen om at de ikke kom til å innføre et besøksbidrag som næringen selv ikke ønsker. Forslaget som nå er lagt ut på høring, er et besøksbidrag som næringen ikke ønsker. Vi anbefaler nåværende næringsminister om å ta en prat med sin forgjenger. Dette kunne vært gjort mye smidigere og favnet vesentlig bredere enn dagens forslag. Det krever politikere og embetsverk som faktisk lytter til de som har skoa på. Lytt gjerne litt ekstra til de mange små familieeide reiselivsbedriftene ute i distriktene. Vi er av den klare oppfatning at dette faktisk kan bli et besøksbidrag som vi alle kan enes om, men det forutsetter at dagens forslag endres og ikke er en hotellskatt som det nå er. Her er noen helt konkrete innspill: - 1) I Norge er Allemannsretten grunnlovsfestet. Allemannsretten er enten lovfestet eller hevdvunnen i følgende europeiske land: Norge, Sverige, Finland og deler av Skottland. Dermed kan det synes å være urimelig å anvende prinsippet om "Fri bevegelighet i EØS" og diskriminering i forhold til mulige restriksjoner i anvendelsen av denne loven for andre nasjoner. Dette er særordninger knyttet til disse fire landene, og ikke en allmenn ordning i EU. Da burde vi strengt tatt kunne ha krevd å ferdes fritt for eksempel i Frankrike eller Tyskland med samme argument. Slik er det ikke.
- 2) Det er svært problematisk at dette innføres som en frivillig kommunal ordning. Dette vil, noe som også er påpekt i høringsnotatet, bety en ytterligere økning i byråkrati og administrasjon med tilhørende kostnader. Dessuten har Staten allerede ordninger for rapportering og inndriving av andre avgifter. Igjen virker det som om regjeringen ønsker å frita seg selv for å bli utsatt for en mulig kritikk fra EU, ved å legge ansvaret over på kommunene for å unngå EØS-krav i forhold til statsstøtteordninger.
- Forslaget er også problematisk i og med stor variasjon på størrelse i kommuneadministrasjonene, graden av mulighet for påvirkning/lobbing omkring implementering og utnyttelse av ordningen, samt graden av håndtering av midlene i allerede stramme kommunebudsjett landet over. Ikke minst at det kan bidra til økte forskjeller og en mulig konkurransevridning. Noen kommuner vil velge å ikke kreve inn besøksbidrag, mens andre legger seg på maksnivået på 5%.
- 3) Bestemmelser om avgifter ved havneanløp er hjemlet i Havne- og farvannsloven, og der er det på nåværende tidspunkt ikke gitt mulighet for kommunene å kreve inn avgift fra cruiseskipanløp. De har imidlertid per i dag mulighet til å kreve inn vederlag som skal dekke "andre offentlige kostnader", som for eksempel fellesgodefinansiering. Dette punktet kunne enkelt vært flyttet til en proposisjon til lovendring for Havne- og farvannsloven til å bli en lovpålagt avgift. Cruiseskipgjester er gratispassasjerer som overhodet ikke bidrar til fellesskapet, mens hotell og andre overnattingssteder allerede betaler både moms og skatt, samt andre avgifter
- 4) Norske bilister betaler Vegavgift (selv om denne nå er bakt inn i ordinær beskatning). Det er derfor urimelig at utenlandske bilister skal kunne ferdes vederlagsfritt på norske veier (med henvisning til EØS-loven om likhet). Dette løses enkelt ved skiltgjenkjenning på grenseovergangene våre. De som kommer sjøveien ivaretas da av ferjerederiene.
- 5) Campingbiler og campingvogner er verken en del av Friluftsloven eller Allemannsretten. De fleste europeiske land har forbud mot den type camping.
|
|